Recent Posts

Archive

Tags

No tags yet.

Skupo čišćenje septičkih jama

Redovno održavanje prostora za odlaganje otpadnih voda tamo gde nema kanalizacije mnogo košta

  • Za nekoliko godina bez septičkih jama

  • Jama mora da bude nepropusna

  • Kanalizacija bi spasla Belo brdo

  • Pola veka uz septičke jame

  • MUKE ZBOG MOBILNOG TELEFONA: Norvežanin se zaglavio u javnom toaletu

ČIŠĆENjE septičkih jama mnogobrojnim sugrađanima postalo je luksuz koji zbog besparice ne mogu da priušte. Jedinu pomoć im je pružala JKP "Gradska čistoća", jednom godišnje su slali kamione da očiste jamu besplatno, ali je ta uslugu iz nepoznatih razloga ukinuta. Zato fekalije, kako tvrde pojedini stanovnici naselja na periferiji, moraju da ispuštaju u lokalne rečice i potoke. Svesni su, kažu, da zagađuju životnu sredinu, ali ih visoke cene pražnjenja primoravaju na to.

Ovu uslugu pruža gradsko Javno-komunalno preduzeće i privatne firme. "Gradska čistoća" naplaćuje 4.455 dinara jedan dolazak vozila kapaciteta 4,5 kubika, a za izlazak na teren kamiona od 11 kubika potrebno je izdvojiti 10.890 dinara. Slična ponuda je i kod privatnika. Najjeftinija "tarifa" im je oko 2.000 dinara, a najskuplja oko deset crvenih novčanica.

- Najviše poziva imamo iz Krnjače, Koteža, Borče, Altine i Kaluđerice - kažu iz jednog prestoničkog preduzeća. - Koliko često moramo da posetimo isto domaćinstvo zavisi od nivoa terena. Dok se neke ne prazne i po 20 godina, kod drugih intervenišemo na po nekoliko dana. Stalnim mušterijama dajemo popust, ali se opet žale da im je skupo.

Da ovu uslugu pojedini sugrađani ne mogu da priušte potvrđuje i B. T. iz Vrčina. Prema njenim rečima, zbog toga su njena porodica i komšije našle zaobilazan put da se otarase otpada. Pa su imali posla sa inspekcijom.

- Sami smo izgradili cevi koje smo sproveli u Vrčinski potok, iako smo znali da je to nezakonito pošto nismo mogli da izdvojimo 2.000 do 3.000 dinara na svaka dva do tri dana, koliko se brzo napune jame - kaže B. T. dodajući da je pet domaćinstava bilo priključeno na taj sistem. - Inspekcija je došla i razmontirala cevi pa se sada otpadne vode slivaju niz ulicu. To više ugrožava životnu sredinu nego naše improvizovane instalacije.

Kako su nam potvrdili iz Odeljenja za inspekcijske poslove Opštine Grocka, u kojoj je nepostojanje kanalizacionog sistema jedan od glavnih problema, u prethodnoj godini pristigao im je veliki broj prijava zbog izlivanja septičkih jama.

- Jedan deo odgovornih građana prazni svoje septičke jame, dok jedan deo stanovništva cevima sprovodi otpadne vode do lokalnih potoka i rečica, kao što je to slučaj u Vinči, Vrčinu, Leštanima i Grockoj.

Redakciji "Novosti" javili su se čitaoci iz drugih prestoničkih naselja u kojima nema kanalizacione mreže, žaleći se da ih inspekcija kažnjava što fekalije ispuštaju u lokalne vodotokove, njive i ulice kroz cevi i iskopane kanale.

PRIVATNICI "ZAKIDAJU" MUŠTERIJE?

PREMA rečima Dušana D. iz Leštana, neke firme koriste tuđu muku, pa kako bi mogli više puta da intervenišu i zarade, namerno ne isprazne jamu do kraja, pa se ona vrlo brzo opet napuni:

- U našem naselju je katastrofalna situacija zato što se ne prazne na vreme, neki to rade tek na šest meseci. Leti užasno smrdi i fekalije plutaju po ulici.

MREŽA ZA SVE GOTOVA DO 2025. GODINE

PODACI variraju, ali sudeći prema tim brojkama, između jedne četvrtine i jedne trećine beogradskih domaćinstava nema priključak na kanalizacionu mrežu. U ovu grupu spadaju meštani naselja Ovča, Borča, Krnjača, Kaluđerica...

Prema usvojenom Strateškom planu razvoja sistema vodosnabdevanja i kanalisanja naselja na široj teritoriji grada Beograda sva domaćinstva bi trebalo da se povežu na kanalizaciju do 2025. godine.


ADRESA

Braće Vučković 48a

KONTAKT

PRATITE NAS

+381 63 537 554

©2017 by PRODOCK-INT

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now